Solrosbaguetter & fröknäcke
Här om dagen handlade jag hem en hög med påsar av olika sorters fröer. Solroskärnor, linfrön, sesamfrön och pumpakärnor. Idag tittade jag runt bland lite olika recept och hittade dessa två som båda blev väldigt smarriga.

Recepten kommer här;
Solrosbaguetter
1 pkt jäst
5 dl ljummet vatten (37 grader)
1/2 dl olivolja
2 tsk salt
1 dl solroskärnor
1 dl linfrön
1 dl skalat sesamfrön
12-13 dl vetemjöl, TIPS! Manitoba cream (proffsbakarnas mjöl som finns i välsorterade mataffärer)
Värm vatten och olja till 37 grader. Häll vatten- och oljeblandningen över den delade jästen och blanda väl. Tillsätt salt och fröer. Arbeta in nästan allt mjöl. Jäs i bunke under bakduk i 40 min. Baka ut till 8 baguetter. Låt jäsa ytterligare 40 min på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i 225 grader ca 12 min.
Fröknäcke
1 1/2 dl solroskärnor
1 1/2 dl sesamfrön
1 1/2 dl linfrön (byt ev 1/2 dl till pumpakärnor)
1 msk fiberhusk
1/2 dl olivolja
2 1/2 dl vatten
1/2 - 1 tsk salt
lite flingsalt att strö över
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Koka upp vatten och olja och häll över fröerna i bunken. Rör om och låt smeten svälla lite grann (inte allt för länge). Häll upp smeten på en plåt med bakplåtspapper och bred ut. Strö över flingsalt och grädda i ugn 150 grader i 45 min. Låt knäcket stå på eftervärmen och torka i ca 30 min.
Lycka till!

Vi fick goda smörgåsar till kvällsfikat!

Recepten kommer här;
Solrosbaguetter
1 pkt jäst
5 dl ljummet vatten (37 grader)
1/2 dl olivolja
2 tsk salt
1 dl solroskärnor
1 dl linfrön
1 dl skalat sesamfrön
12-13 dl vetemjöl, TIPS! Manitoba cream (proffsbakarnas mjöl som finns i välsorterade mataffärer)
Värm vatten och olja till 37 grader. Häll vatten- och oljeblandningen över den delade jästen och blanda väl. Tillsätt salt och fröer. Arbeta in nästan allt mjöl. Jäs i bunke under bakduk i 40 min. Baka ut till 8 baguetter. Låt jäsa ytterligare 40 min på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i 225 grader ca 12 min.
Fröknäcke
1 1/2 dl solroskärnor
1 1/2 dl sesamfrön
1 1/2 dl linfrön (byt ev 1/2 dl till pumpakärnor)
1 msk fiberhusk
1/2 dl olivolja
2 1/2 dl vatten
1/2 - 1 tsk salt
lite flingsalt att strö över
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Koka upp vatten och olja och häll över fröerna i bunken. Rör om och låt smeten svälla lite grann (inte allt för länge). Häll upp smeten på en plåt med bakplåtspapper och bred ut. Strö över flingsalt och grädda i ugn 150 grader i 45 min. Låt knäcket stå på eftervärmen och torka i ca 30 min.
Lycka till!

Vi fick goda smörgåsar till kvällsfikat!