Fattigdom

Nu är vi alltså i landet som så starkt förknippas med fattigdom. Jag ser dem varje dag, det går helt enkelt inte att låta bli, tiggarna som vill sälja rosor, böcker, påfågelfjädrar o.s.v.

Det finns också en hel del barn som står mitt i gatan och ber om lite vatten eller några kex. Hur hjälper man? Jag har medvetet avvaktat för att prata med så många som möjligt om hur de gör och nu har jag kommit fram till att bästa sättet är att överhuvudtaget inte ge några pengar utan istället lite mat eller vatten. Jag har också bett min mamma att ta med lite kläder från Sverige som min vän Johanna ska samla ihop. Kläder till de minsta barnen som leker i kanten av de stakt trafikerade gatorna. Ibland ligger de också alldeles nakna på trottaren och sover i värmen. Det finns inte i vårt medvetande att vi skulle låta våra barn i Sverige befinna sig på dessa platser.


Alla som har sett filmen Slumdog millioner vet ju också att det finns en annan bakgrund för en del av barnen som tigger. Ligor som gör i princip vad som helst för att barnen ska tjäna pengar åt dem. Jag har hört samma historia från flera människor här i Delhi och det är också en orsak som har bidragit till beslutet att istället ge dem något att äta eller kläder att ta på sig. Vår chaufför som har levt här i Delhi största delen av sitt liv, har också berättat att han har åkt med tidigare arbetsgivare sent på kvällen/natten för att dela ut filtar till de som behöver. För att på så sätt verkligen se vilka som är i behov. Han säger att det finns många välgörenhetsorganisationer som samlar in material till de fattiga men i stället säljer sakerna och tjänar pengar på dem.

Det är svårt att se alla fattiga människor och det finns inte en chans att hjälpa dem alla. Men jag känner att om vi kan bidra med lite så får det åtminstone vår familj att må bättre och förhoppningsvis även de vi ger till. Vi har en  pojke som nu känner igen vår bil på långt håll varje dag som Ellen åker till skolan och han blir så glad när han får sina två kexpaket av henne.

Om det är någon som har bra idéer om hur man kan hjälpa på ett bra sätt så dela dem gärna med mig...





RSS 2.0